Späť na všetky články
pred 1 rokom 677 videní | 4 minúty čítania

Ostrovy v Indonézii - tropický raj pre každého

Ostrovy v Indonézii - tropický raj pre každého
Ak máte radi dovolenky na ostrovoch, Indonézia je pre vás ako stvorená. Táto krajina sa totiž skladá z viac ako 17 500 ostrovov, na ktorých nájdete pulzujúce turistické strediská, množstvo historických pamiatok, ale aj krásne pláže, zapadnuté dedinky a miesta, na ktorých môžete pokojne rozjímať.

Ak máte radi exotické dovolenky na ostrovoch, Indonézia je pre vás ako stvorená. Táto krajina sa totiž skladá z viac ako 17 500 ostrovov, na ktorých nájdete pulzujúce turistické strediská, množstvo historických pamiatok, ale aj krásne pláže, zapadnuté dedinky a miesta, na ktorých môžete pokojne rozjímať. Mottom Indonézie je „Bhinneka Tunggal Ika“ („Jednota v rozmanitosti“) a prejavuje sa nielen v podobe výrazného multikulturalizmu, vďaka ktorému sa budete cítiť ako vítaní hostia, ale aj veľkou biodiverzitou v prírode, ktorá vám odhalí svoje exotické tajomstvá.

 

Ešte stále nie ste presvedčení o tom, že by ste tento rok mali namiesto Chorvátska navštíviť práve ďaleké ostrovy v Indonézii? Verte tomu, že dlhá cesta sa oplatí.

 

Bali

Pamätáte si film „Jedz, modli sa a miluj“? Známy príbeh Elizabeth Gilbertovej vrcholí práve na Bali, kde sa Liz snaží nájsť rovnováhu medzi svetskými a duchovnými radosťami a pritom stretne muža svojho života. Možno i preto patrí Bali, raj romantikov, medzi najobľúbenejšie a najviac navštevované ostrovy v Indonézii. Bali ponúka relax na nádherných pieskových plážach, kde sa môžete i potápať s rajami a korytnačkami (v mestečku Padang Bai je dokonca potápačské centrum, kde sa dohovoríte po slovensky), šnorchlovať či surfovať. Odporúčame vám predovšetkým pláž Candidasa, s krásnym bielym pieskom. Pokojnú, luxusnú pláž s bielym pieskom nájdete aj v letovisku Nusa Dua, čo znamená “dva ostrovy”.

Ak hľadáte niečo rušnejšie a chcete sa radšej túlať uličkami mesta a vychutnávať si nočný život a domáce špeciality v nespočetných reštauráciách stánkoch s jedlom, odporúčame vám obytovať sa v meste Kuta.

Pokiaľ je vašim dovolenkovým cieľom spoznať skutočnú dušu krajiny a jej autentickú kultúru, navštívte mesto Ubud, kde nájdete množstvo hinduistických chrámov, kráľovský palác a spoznáte miestnu kultúru z prvej ruky. Neďaleko sa nachádza aj známa jaskyňa Goa Gajah (pamiatka UNESCO) a opičí prales, kde vás obkolesia hravé makaky. Tropická príroda na Bali, s jej jaskyňami, vodopádmi a ryžovými políčkami vás zaručene očarí.

 

Komodo

Tento ostrov je skutočným rajom pre potápačov, ktorí sem chodia pozorovať žraloky, manty, morské korytnačky či delfíny. Koralové útesy na dne mora, ktoré ho obklopuje, neboli poznačené činnosťou človeka a Komodo je preto obľúbenou destináciou milovníkov panenskej prírody. Okrem nádherných pláží je tento ostrov známy je tým, že sa tam voľne vyskytuje najväčší jašter na Zemi, Varan komodský, známy aj ako komodský drak. Tieto trojmetrové zvieratká, ktoré vážia okolo 150 kg, sa dožívajú až 50 rokov a na ich ochranu bol v roku 1980 zriadený Komodský národný park.

 

Sumatra

Na Sumatre môžete zažiť niečo, čo inde len tak ľahko nezažijete a ak ste dobrodružná povaha, Sumatru si zamilujete. Stretnutie s voľne žijúcimi orangutanmi v dažďovom pralese, ktoré je možné absolvovať so sprievodcom, je zážitok na celý život. V pralesoch je možné aj dnes stretnúť divo žijúce ohrozené druhy zvierat (medzi ktoré patria aj tigre, nosorožce slony). Na Sumatre Vám odporúčame navštíviť jazero Toba, ktoré je najväčším sladokovodným jazerom v juhovýchodnej Ázii.

 

Jáva

Ak radi chodíte po pamiatkach, na Jáve si prídete na svoje. Navštívte Borobudur, najväčší budhistický chrám na svete, ktorý sa zachoval až z 9. storočia. Ďalšou významnou pamiatkou, ktorú by ste si nemali nechať ujsť, je hinduistický chrámový komplex Prambanan. Obísť by ste nemali ani Istiqlal, druhú najvyššiu mešitu na svete, ktorá sa nachádza v hlavnom meste Indonézie, Jakarte. Budete očarení tým, ako sa v tejto 10-miliónovej metropole snúbi moderný ruch veľkomesta s bohatou indonézskou históriou.

 

Borneo

Ostrov Borneo poteší predovšetkým milovníkov nepoškvrnenej prírody a dlhých, čistých pláží. Nájdete tam množstvo zaujímavostí, napríklad najstarší dažďový prales na svete, štvortisícový vrch Mt. Kinabalu, ktorý má jeden z najbohatších ekosystémov na svete, či najväčšiu kvetinu na svete, Rafflesiu.

 

Tak čo, už rozmýšľate, kedy sa vyberiete na exotický výlet za krásnou prírodou, relaxom pri mori, adrenalínom v džungli či za pestrými trhoviskami s miestnymi špecialitami a tradičnými výrobkami? Navštíviť ostrovy v Indonézii sa rozhodne oplatí! Neviete si vybrať, alebo máte otázky? Kontaktujte nás a radi Vám pomôžeme.

 

Exotika s IDEM

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 1403 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1323 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 996 videní | 4 minúty čítania