Späť na všetky články
pred 1 rokom 692 videní | 4 minúty čítania

Lyžovačka v rakúskych Alpách: informácie, ktoré by ste mali vedieť

Lyžovačka v rakúskych Alpách: informácie, ktoré by ste mali vedieť
Lyžovanie v rakúskych Alpách je lákavé pre čoraz viac Slovákov, ktorí túžia po bezstarostnej zimnej dovolenke. Alpy sú blízko, lyžiarske strediská ponúkajú kilometre udržiavaných svahov so spoľahlivým zasnežovaním.

Lyžovanie v rakúskych Alpách je lákavé pre čoraz viac Slovákov, ktorí túžia po bezstarostnej zimnej dovolenke. Alpy sú blízko, lyžiarske strediská ponúkajú kilometre udržiavaných svahov so spoľahlivým zasnežovaním, premyslený systém skipasov a služby na vysokej úrovni. Mnohé rezorty poskytujú dovolenkárom aj možnosť ďalších športových aktivít (fitness centrá, bazény, tenisové kurty a pod.) a k tomu ako bonus skvelý wellness (sauny, vírivky, masáže).

V každej krajine však platia určité pravidlá, ktorý by ste mali dodržiavať, aby ste si vašu dovolenku skutočne vychutnali a nedostali sa do zbytočných problémov. Odpovieme vám na najčastejšie otázky, ktoré s pýtate v súvislosti s rakúskou lyžovačkou.

 

Musím v Rakúsku vedieť po nemecky?

Rakúsko je lyžiarska veľmoc a nemusíte sa báť, že sa tu bez nemčiny stratíte. Ročne sa tu premelú státisíce turistov a bez problémov sa dohovoríte aj po anglicky.

 

Kedy je najvodnejšie ísť na lyžovačku do rakúskych Álp?

V hornatých oblastiach Álp sú zimy studené, avšak slnečnejšie než v dolinách, nakoľko ich už nezasahuje hmla. Môžete sa teda tešiť na slnečnú lyžovačku. V januári a februári dosahujú priemerné minimálne teploty vo výške 1 200 m - 1 800 m úroveň medzi -5 °C a -9 °C a maximálne priemerné teploty sú medzi -1 °C a +2 °C. Vo výške nad 2 000 m je minimum medzi -8 °C a -14 °C a maximum dosahuje -4 °C až -11 °C. Ak si chcete vychutnať rodinnú lyžovačku s miernejšími teplotami a dlhším dňom, vyberte sa do rakúskych Álp v marci alebo začiatkom apríla. V niektorých oblastiach sa dá lyžovať aj celoročne.

 

Musím mať v Rakúsku lyžiarsku prilbu?

Lyžiarska prilba pre dospelých nie je nutnosť, hoci najmä tí extrémnejší lyžiari by nad ňou rozhodne mali pouvažovať. Športový zákon v Rakúsku určuje, že lyžiarske prilby sú povinné pre deti do 15 rokov.

 

Čo je biely kódex?

Biely kódex je súbor jednoduchých pravidiel, ktoré odporúča dodržiavať Medzinárodná lyžiarska federácia vo viacerých európskych krajinách, vrátane Rakúska. Ide predovšetkým o dodržiavanie značiek na zjazdovke a základnú ohľaduplnosť voči ostatným lyžiarom, ktorá by mala byť samozrejmosťou (správne predbiehať, vchádzať na trať, držať si odstup od ostatných lyžiarov atď.). V Rakúsku je obzvlášť dôležité nosiť pri sebe preukaz totožnosti a poskytnúť prvú pomoc v prípade nehody. Pre každý prípad si zistite telefónne číslo na miestnu horskú službu a majte ho pri sebe. Špeciálna „biela“ lyžiarska polícia vás môže vykázať zo svahu, ak nerešpektujete lyžiarske značky. Ak sa venujete freeridingu (lyžovaniu na neupravenom teréne) a nemáte so sebou prístroj na lokalizáciu v lavíne, hrozí vám pokuta vo výške cca 250 Eur.

 

Budem v Rakúsku potrebovať diaľničnú známku?

Áno. Prakticky všetky diaľnice a rýchlostné cesty v Rakúsku sú spoplatnené a preto by ste si rozhodne mali zadovážiť Dialničná známka Slovensko (Vignette). Kúpite ju na čerpacej stanici (dostupné sú aj na slovenských pumpách, ktoré sa nachádzajú blízko hraníc) a lepí sa z vnútornej strany predného skla, do ľavého okraja alebo pod spätné zrkadlo. Ak si auto neoznačíte týmto spôsobom, hrozí vám pokuta vo výške 120 Eur. Cena 10-dňovej diaľničnej známky pre auto do 3,5t je 8,80 Eur. Kompletné a aktuálne informácie o cenách všetkých diaľničných známok v Rakúsku (a v iných krajinách) nájdete tu.

 

Musí byť moje auto vybavené snehovými reťazami?

Áno, ak vlastníte vozidlo s hmotnosťou nad 3,5t. V takom prípade musíte mať v aute k dispozícii snehové reťaze pre minimálne 2 kolesá hnacej nápravy. Vaše reťaze musia zodpovedať normám V5117, resp. V5119. Toto nariadenie platí v čase od 1. novembra do 15 apríla. Okrem toho sú pre autá nad 3,5t povinné aj zimné pneumatiky.

 

Najem sa v rakúskych Alpách, ak nejem mäso?

Ak si pod rakúskou stravou predstavujete poriadnu šnicľu a chutné klobásky, zapíjané pivkom, pravdepodobne si prídete na svoje. V poslednej dobe sa však gastronómia v tejto krajina posunula smerom ku zdravšej a pestrejšej strave a preto sa nemusia báť ani priaznivci vegetariánstva a vegánstva. Nájdete tu aj hotely, ktoré majú biokútiky, kde dostanete výživné jedlo a nápoje v BIO kvalite.

Súvisiace články
pred 1 rokom 436 videní | 3 minúty čítania
pred 7 mesiacov 338 videní | 3 minúty čítania