Späť na všetky články
pred 1 rokom 211 videní | 6 minúty čítania

Lyžovačka - už sa tešíme

Lyžovačka - už sa tešíme
Prašan, čerstvo poratrakovaná zjazdovka, „azúro“, stovky kilometrov zjazdoviek, žiadne rady na lanovky. Pri pohľade z okna mojej bratislavskej kancelárie to znie absurdne. Avšak my - vyznávači lyžovačky za hranicami všedných dní – vieme o tom svoje :)

Prašan, čerstvo poratrakovaná zjazdovka, „azúro“, stovky kilometrov zjazdoviek, žiadne rady na lanovky. Pri pohľade z okna mojej bratislavskej kancelárie to znie absurdne. Avšak my - vyznávači lyžovačky za hranicami všedných dní - vieme o tom svoje :)

Slovensko milujem, mám zopár srdcoviek v podobe slovenských lyžiarskych stredísk, ale keď si chcem zalyžovať do bezvedomia, jednoznačne smerujem do Álp. Môj vstup do sveta lyžovania v Alpách prebehol vo francúzskom stredisku Alpe d´Huez. Bolo to už dávno, ani radšej nebudem písať ako dávno. To som ešte bola násťročná. No len si to predstavte: 250 km tratí, najdlhšia čierna zjazdovka Európy s dĺžkou 16 km a prevýšením 1600 m, zjazdovka prechádzajúca osvetleným tunelom, perfektné rýchle červené zjazdovky, ráno na svahu medzi prvými, poobede zo svahu medzi poslednými, týždňové „azúro“, vynikajúce snehové podmienky, lyžovanie na ľadovci, panoramatické výhľady. Jednoducho perfektné, neopakovateľné, jedinečné, zážitok na celý život. Chcem sa tam raz vrátiť.
 

 

K srdcu mi prirástla lyžovačka v talianskych Dolomitoch najmä pre prekrásne a jedinečné prírodné scenérie a autentické horské dedinky. Lyžiarska oblasť Dolomiti Superski zahŕňa 12 stredísk. Z nich mi prirástla k srdcu lyžiarska oblasť pod majestátnou horou Monte Civetta. Stredisko síce stojí v tieni svojich slávnejších susedov, ale mne príde romantické, s čarovnou atmosférou, trošku nostalgické vďaka zopár dvojsedačkám z minulého storočia (je iba otázkou času kedy ich vymenia za moderné) a veľmi príjemným červeným a čiernym tratiam.

 

Aké sú obľúbené destinácie zamestnancov Idem na lyžovačku?

Spravila som prieskum medzi kolegami. Čo oni hovoria na lyžovačku v Alpách a ktoré lyžiarske stredisko je ich obľúbeným si prečítajte v nasledujúcich riadkoch. Jedno z toho vyplynulo: sto ľudí, sto chutí.

Marek

Pre mňa je to určite Francúzsko. Mal som možnosť navštíviť viacero menších i väčších stredísk, ale jednotkou pre mňa je určite oblasť troch údolí - Les 3 Vallées. A nemyslím si to iba ja. Val Thorens bola vyhlásená za top lyžiarsku oblasť sveta pre rok 2014. Okolo 600 km zjazdoviek od najľahších zjazdov do najnižších častí údolia až po skutočne náročné čierne zjazdovky z masívu Pointe de la Masse uspokoja každého lyžiara. Výnimočným zážitkom je jazda lanovkou s kapacitou 150 osôb na vrchol Cime Caron do výšky 3200 m.n.m. ako aj zlyžovanie vyše 12 km dlhej zjazdovky. Ubytujte sa v apartmánoch s možnosťou ski-in/ski-out a bazénom a komfort dovolenky bude dokonalý. A dajte si pozor, kedy pôjdete - celú lyžiarsku oblasť si užijete až od konca januára, kedy už je všade dostatok snehu.
 


Danka

Jedna z top destinácií v talianskych Alpách je pre mňa oblasť Arabba/Marmolada. Nachádza sa tu ľadovec Marmolada nazývaný aj "Kráľovná Dolomitov", ktorý sa týči do výšky 3342 m. Prepojením Marmolady so strediskom Arraba máte k dispozícii viac ako 500 km zjazdoviek v celej oblasti Dolomiti Superski. Ak chcete zdolať „lyžiarsky kolotoč“ Sella Ronda, musíte vyraziť v skorých ranných hodinách, aby ste stihli celý okruh. Samozrejme k tomu vám musí priať aj šťastie. My sme to skúšali dvakrát a vždy nám cestu prekazilo zlé počasie. V oblasti Marmolada sú k dispozícii zjazdovky pre náročnejších vrátane najdlhšej La Bellunese merajúcej 12 km, ktorá vedie z Punta Roca dole do Malga Ciapela. To je maličká dedinka s pár obchodíkmi, potravinami a reštauráciou. Ceny sú tu trochu vyššie ako napríklad v dedinke Rocca Pietore nachádzajúcej sa v údolí cca 7 km od Malga Ciapela. Arabba je oproti Malga Ciapele väčšia. Nachádzajú sa tu zjazdovky pre začiatočníkov, ale aj pre profesionálnych lyžiarov. V Arabbe je len jeden snowpark, čo môže byť nevýhodou pre snowboardistov. V závere by som dodala, že ide o dve krásne horské dedinky s priamym prístupom na zjazdovky, ktoré sú previazané s ostatnými strediskami.
 

 

Janko

Mojim najobľúbenejším lyžiarskym strediskom v Rakúsku je Grossglockner Resort, konkrétne dedinka Matrei in Osttirol. Keď som tam bol prvý krát (cca v roku 2007), bolo to viac menších lyžiarskych stredísk v okolí Matrei, ako napr. Kals, kam bolo treba cestovať autom zopár kilometrov. No ale v Rakúsku nespia na vavrínoch a pri mojej poslednej návšteve týchto stredísk som bol veľmi milo prekvapený tým, že tieto strediská sú dnes komplet prepojené lanovkami a priamo z Matrei je možné lyžovať v celej oblasti Gross Glockner bez potreby presunu autom. Vzhľadom na nadmorskú výšku sú snehové podmienky v zimnom období veľmi dobré a ak by predsa len zima bola skúpa, cca 70 km je vzdialený známy Mölltalerský ľadovec, kde si zalyžujete určite. 


No predsa len top destináciou európskeho lyžovania je pre mňa Taliansko. Niekto by mohol namietať, že to je predsa Francúzsko. Nie, nie je, pre mňa ani náhodou. Francúzsko má síce vynikajúce terény, ale to je tak všetko. Nezažil som vo Francúzsku žiadnu pohostinnosť, práve naopak. Nehovoriac o tom, ako strááááášne je to ďaleko. A ak už do Talianska, tak určite do strediska Tonale/Ponte di Legno/Temu. Strediská sú prepojená lanovkami, žiadne auto ani skibus nie je potrebný. Lyžiarske terény sú situované v rôznych pásmach, od podhoria cez pásmo lesa až do vysokohorského prostredia. Tým pádom je na výber vždy niekoľko možností, v prípade horšieho počasia nižšie položené svahy a naopak, za krásnych slnečných dní aké sa dajú zažiť najčastejšie práve v Taliansku, lyžovačka na ľadovci Pressena 3000 m.n.m. V Taliansku sa cítim ako doma. Mám rád talianske jedlo, ľudí, prírodu, taliansku pohostinnosť a prijateľné ceny.

Ak ste už z hocijakého dôvodu nemali doteraz príležitosť okúsiť atmosféru alpského lyžiarskeho strediska, neváhajte. Vaše vnímanie rekreačného lyžovania či snowbordovania sa posunie do úplne iných dimenzií. Širokú ponuku lyžovačiek za super ceny ponúka CA Idem. 

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 437 videní | 3 minúty čítania
pred 7 mesiacov 345 videní | 3 minúty čítania